25. 4. 2009

Za Horou Osudu

Pikton ferry – veľká lodička medzi južným a severným ostrovom NZ - predsa húpala... Zaludky v krku a dalej sme cítili všetci, vedľa chlapček v Marekovom veku o preteky grckal, jeho mama bola zelená ako vodník. Len náš malý morský vlk spinkal v časti lode, kde to najviac hádzalo. Stredný úsek plavby bol asi drsnejši aj na miestne pomery, pretože stewardi pobehovali a roznášali sáčky s komentárom: „Berte si radšej teraz, potom nebudú a upratujete si to sami“. Rozhlasom hlásili, v ktorých častiach lode sa majú ľudia zdržiavať. My sme sa rozhodli zostať tam, kde sa malý mohol natiahnuť a nebolo okolo nás plačov ai. glogotavých zvukov. Reštaurácie a kaviarne na hupavu sekciu zavreli a hoci bola loď plná, počas inkriminovanej doby zaľahlo takmer úplné ticho.

View New Zealand in a larger map

Wellington – hlavné mesto sme len prefičali, spíme v malej vľúdnej diere na ceste do ....

Tongariro národný park – prvý deň sme začali nám celkom typicky – honbou za kávou. To však bol práve pondelok, takže takmer všetko pozatvárané. Skončili sme v miestnom „Grand Hoteli“ sľubmi livrejovanému čašníkovi, že tú červenú biliardovú guľu, ktorou sa Marek snaží práve rozbiť štýlový nábytok určite vrátime späť. Podvečer sme absolvovali 40 min (pre nás aj s Marekovým ťapaním asi 1,5 hod) prechádzku na kopec s výhľadom na vulkány.
Joj ešte som nepopísala dôležitý aspekt NZ – Pána prsteňov! Pod Mt Doom-om sa tomu už určite nevyhnem. Čiže áno, boli sme na miestach, kde sa To točilo, niektoré časti ozaj ohromne pripomínajú starý dobrý Shire a Mordor ako vyšitý, hoci počítačové dorobeniny zohrali svoju úlohu. Taktiež treba povedať, že my sme západné pobrežie - ten najzelenší kus, tak ako si možno veľa ľudí NZ predstavuje – obišli z časových dôvodov a pre teriganie s bambulkom.
Na margo mega-filmu, ten získal v krajinke "ovčich a kravských prdov" takú vysokú dôležitosť, že zriadili "ministra pre Pána Prsteňov"! No dobre, aby som nezavádzala, hoci uvedené je pravda, majú tu aj "ministra pre klimatické zmeny" a "ministra pre miestne samosprávy" a kadejaké iné špecializácie. Skrátka čokoľvek dôležité sa melie, prifarí sa to k nejakému ministrovi a ten/tá potom pod týmto konkrétnym označením vystupuje na verejnosti. Hoci je to napr. ministerka kultúry...: "V dnešnej relácii vystúpi ministerka pre pána prsteňov a porozpráva nám o maľovaní kulís...":-)
From 2009 03 dovolenka\Tongariro

Čiže Tongarito – ešte spomeniem jeden neabsolvovaný trek – naprieč týmto NP je údajne najpopulárnejšia trasa, ktorá vedie kúsok od sopky Mt Doom, cez tyrkýsové jazierka a haluzné krátery. My sme za tie dva dni videli kúsok a je to ozaj zvláštnosť – mesačná krajina plná života – farebné horniny, nízke kvitnúce kríky strieda machovitý les. Hoci v porovnaní napr. s výhľadmi okolo Mt Cook, tu človek ide a ide a nič moc sa nemení.

Plató z vyvretej sopky, zlomy, sem-tam nejaký ten vodopád a výhľad na majestátne vulkány. Inak relatívne mladé a niektoré stále aktívne – naposledy soptil podľa našej múdrej knihy v 1996 a očakávalo sa nové chrlenie 2005-2007 (stará kniha, update nemám). V tábore boli okrem prehnaných bezpečnostných inštrukcií "Ako do hôr", typu: "nad bod mrazu len s prilbou a cepinmi", aj presné inštrukcie čo robiť v prípade soptenia.
From 2009 03 dovolenka\Tongariro

A spomeniem jeden (žiaľ náš jediný na tomto mieste) absolvovaný trek – 2 hod okruh k nádherným vodopádom... šak viď foto

1 komentár:

Polko povedal(a)...

pocujte vy traja maly frflosi. Takze NZ je krajina kravskych a ovcich prdov? :-D