20. 4. 2009

Catlins na konci sveta

Severná časť južnej časti Južného ostrova (North Southland) smerom na Catlins... sa krajinka zas a znova menila. Neviem, mala som fakt pocit, že NZ je rozmanitý a nie až tak podobný SR ako nám vraveli – ovce síce všade, ale aj palmy, úžasné prasličky, obrovské juky, lamy, uškatce, tučniaky, veľké sopečné pohoria, tyrkýsové jazierka a rieky... za oknom našej oranžovej Duny sa to menilo.

View New Zealand in a larger map

Večer keď sme dorazili na Catlins, Curio Bay (najjužnejšie miesto výpravy a možno v živote...), zapojili sme sa do „honu na tučniaka“. Horda foto-chtivých turistov a jeden drobček na pláži, ktorá pozostávala z petrifikovaného porastu (na pobrežných skalách boli odtlačky 3-horných rastlín).
From 2009 03 dovolenka\Catlins Curio Bay

Kemp v Curio Bay patril k tým naj čo do polohy. Naše „parkovacie miesto“ bolo na trávnatom útese medzi mega-jukami a pod nami sa lámali vlny na skalách. Večer hučalo more a bláznili sa padajúce hviezdy južnej oblohy – nám ignorantom bol jasný len južný kríž (aj to si len my myslíme, že to bolo on).
From 2009 03 dovolenka\Catlins Curio Bay

Pri pive a zaspatom synovi sme sa tešili a pokecávali so susedom. Túto noc to bol mladý Nemec, z ktorého skromne vyliezlo, že počas jeho 4.pobytu v Nepále (otec tam pracuje, tak tam už vlastné pobýval medzi miestnymi) sa rozhodol, že je v cca polovičke cesty a teda omrkne NZ. V lietadle ho napadlo, že pôjde bicyklom, tak šiel. Po kempe sa bežne premávali uškatce – pri príjazde nás upútala oranžová značka na túto tému.
From 2009 03 dovolenka\Catlins Curio Bay

Ono totiž tieto vodné levy (see lions v Angl.) vedia byť dosť naštvatí keď ich niekto vyruší z ich lenivej letargie a kľudne zaútočia. Osobitne sú citliví keď im odrežú únikovú cestu k moru z pláže, kde sa večer a ráno sa radi bláznili. Ráno po blbnutí, kým nebolo príliš horko sa odvážny mlaďas vyplahočil kopček až na hornú časť kempu nad pláž a tam sa zvalil do trávy.
From 2009 03 dovolenka\Catlins Curio Bay

Pôsobil ako veľké, chlpaté hovienko – úžasní lenivci sú to. Takže k nim väčšina človekov pristupuje s rešpektom, predsa len sú to vcelku rozmerné a ťažké hoviadka. Toto však nebola celkom pravda o našom synovi. Keď sa uškatec ležérne vynoril z mora a dospeláci úctivo cúvali, náš nahý Bambul, dôležito pobehujúci s lopatkou v ruke sa vôbec netváril, že chce opustiť SVOJE teritórium plážových mláčok. Uškatca – čo je ozaj vcelku objemné hoviadko – si Marek vôbec nevšímal. Usúdili sme, že môže ísť do tuhého, zakročili sme a stiahli sme sa aj s nešťastným metúcim sa dieťaťom.

Ráno sme sledovali aj hrádky skupinky najmenších delfínov na svete (a najohrozenejších) a miestny sympatický tatino usopleného chlápätka nám poradil nádhernú zapadnutú pláž, ktorú máme po ceste. Ešte foto zálivov a neskutočných morských rias a fičíme ďalej.
From 2009 03 dovolenka\Catlins Curio Bay

Neodpustili sme si dobrú kávičku a ľahký obed v Niagara Falls u pani, čo vraj vymenila ruch mesta za miestu riť (pardón) a zhodli sme sa s milým, že na servírovaní a množstve zeleniny bolo cítiť ako teta vie ulahodiť fajnovejším jazýčkom. Naviac príjemné prostredie, záhradka s lamami .... a hnusnými všadeprítomnými pieskovými muškami (send flies).



Surat Bay, stále na Cattlinsoch, ďalšia dlhokánska skoro prázdna pláž....teda až na voľne pohodené chlpaté mega-hovienka: „Toto tu nie je uškatec, to asi bude nejaké vyplavené drevo“... bol, aj hento, aj tamto.... ale dosť nás ignorovali.
Šli sme cestami-necestami, farmičky, nádherné výhľady na more a pláže – proste slnečný gýč.
From 2009 03 dovolenka\Catlins Surat Bay

Na Catlinsoch sme boli total 4 dni. Miestni vravia, že max. 4 dni po sebe neprší a my sme to úplne vymákli. Chceli sme vidieť ešte kolónu tučniakov, romantický maják na Nugger Pointe a čojaviem čo, ale Bambul začal byť nevrlý, tak hľadáme najbližší kemping.

1 komentár:

Stanka povedal(a)...

Supis citanicko :)

posunte ten tip na "nádhernú zapadnutú pláž, ktorú máme po ceste" a poradil vam ju "miestny sympatický tatino usopleného chlápätka" dalej ... aj my ceme vidiet ;)