5. 11. 2009

Exotický zelovoc

Kúsok edukatívnej gurmánskej botaniky, nech nezabudneme, čo sme tu chrúmali.
(Fotky sú prevažne z "farmárskeho trhu" pri Chatuchaku, o ktorom sa tvrdí, že je bio...Ja som fotila, chlapi - s Ivanom na návšteve - sa tvárili "zainterestovane"...)



Na úvod chcem povedať, že z celej tejto exotiky - papája, mangostína, rambutan... dám čerešni, broskyni, alebo jablku rovno zo stromu kedykoľvek prednosť. Neviem, či je to nejakým genetickým naprogramovaním, nastavením chuťových pohárov či konzervativizmom, ale Marek je na tom podobne. Síce vždy zasvätene hlási "guava, mango, pomelo" a hlavne zvraštene sa oklepe "durian - FUJ!" keď ideme okolo príslušného stánku, aj tak ho s úspechom tlačím hlavne melónom, hroznom a čokoľvek jahodové ho roztančí: "to-to-tojojojo"... Čo je jeho výraz pre jahodu - vlastne reklamná pesnička z BTS na japonský jahodový snack...
Keď mu však mamina cez skype ukázala skutočnú jahodu, tak čumel a s broskyňami na tom bol rovnako.
Milý minule: "Náš krpec má to šťastie, že v 2 rokoch videl rásť kokos a papáju, odtrhol si banán zo stromu a "pomáhal" odšťavovať jablká."
Zatiaľ je trošku schaosený - veveričke, čo nám hopsá na palmách pred oknami, spočiatku hovoril "palmový zajac", ale však nejak sa to utrasie. Doma palmy zase nebudú a veverice sporiadane brázdia pre nás "klasickejšie" dreviny.

Ešte v rámci úvodu, usporiadanie tohto blogu je vrcholne chaoticke. Dosť dlho mi trvalo, kym som niektore veci identifikovala, takže som to sem trošku nasekala. Farmárske informácie žiaľ veľmi neviem dodať - všade píšu, že Thajsko má dve ročné obdobia: horúce a horúce daždivé. Za tých skoro 8 mesiacov, čo sme tu niektoré plodiny akoby rodili skoro stále (kukurica), niektoré majú 2. a 3. come-back (mango, mangostína, vodné jablko) a iné sa objavujú až teraz. Stále ma niečo nové na trhu udiví, takže blog nezachytáva ani zďaleka všetko, čo thajská matka príroda poskytuje. Nezachytila som napr. liči - malý ho rád čistí a celkom si aj pochutná, džekfruit - tá istá família ako durian, čiže už kvôli tejto príbuznosti sa mi zdvíhal žalúdok (ale zase hrdinsky som skúsila a dala mu šancu...), karambolu - taká efektná žltá hviezdica, chuťovo mi príde dosť nudná, a asi ešte ďalšie a ďalšie...

/PAPAJA - začínam menej prekvapivými kúskami, ale rásť som ju videla až tu/


/DRAGON FRUIT - dávame si to do raňajších vločiek, ok ale nič svetoborné. Vnútro biele akoby s makovými zrniečkami. Je aj fialková mutácia (teda vnútro je takej istej farby ako šupka), ktorá pripomína surovú cviklu - pri istej dávke fantázie.../
From ovocie


Na margo vyššie spomínaných preferencií, durianu už dám pokoj - ten nami natoľko otriasol, že som mu venovala kus blogu hneď po zážitku. Označujú ho tu "kráľ ovocia" (hm) a jeho sparing partnerka "kráľovná" je toto nižšie:

/MANGOSTÍNA - vraj "kráľovná ovocia" - šupka tvrdá, plod biele sladko-kyslé mesiačiky. Priznám sa, ani táto členka kráľovskej rodiny ma nejako neoslnila/
From ovocie


/DURIAN - tentoraz v rôznych sušených podobách, zatiaľ sme sa neodvážili otvoriť, hoci sme kúpili 2 sáčky.../
From ovocie


Žlté ovocie - na čele s durianom (ale patrí sem aj napr. ananás) údajne zohrieva, lebo tú jeho žlť tvoria zlúčeniny síry, ktoré pri metabolizme telo zahriavajú. A opačne, biele (napríklad mangostína - z toho majú také to kráľovské jin/jangové vyvažovanie) ochladzujú. Povedali nám, že pri kombinácii durianu a alkoholu hrozí nebezpečné prehriatie.

/RAJSKÉ JABLKO - dovoz, len ten kráľ na obrázku je ich/
From ovocie


Krátky zeleninovo-strukovinový predel. Blog je hlavne o ovocí, na tie mraky zeleniny a strukovín sa proste nechytám. Pre mňa väčšina spadá do kategórie "neidentifikovateľné strukoviny" a kategórie "divné uhorkovité a tekvicovité". Už len tie názvy ako "psofokarp"... proste sú to "uhorky s akné". Naviac, priznám sa netestujeme príliš odvážne. Hneď z príchodu som takúto jednu krabatú uhorku kúpila. Fuu bola horká aj zodretá z kože. Asi varia, ale ako?
V reštikách je populárna tzv. "morning glory" - listy ako špenátové, ale drobnejšie a aj stopka je chutná. Malý sa tiež zalizuje, len neviem ako to vyzerá pred varením. Tiež je to veľmi podobné niečomu inému...Vôbec podivné listoviny sú tu populárne, asi zmierňujú oheň štipľavého, lebo ich často prinesú ako "prvý chod". Proste do prostriekdu stolu postavia hrnček narvatý surovými zelenými listami rôzneho druhu - rozlišujeme bazalku a mätu... Vždy čakám, že nás popoženú mľaským "na-na-na malá..." ako dobytok na pašu.

/TEKVICA - tak tých je tu mrte druhov.../


/ANONA - je sa to prezreté a tým pádom to nie je chrumkavé a osviežujúce. Mne to chutí mierne nahnilo, mazľavo a príliš sladko/
From ovocie


VODNÉ JABLKO - voláme to "hruško-jablko" a chutí nám - veľmi šťavnaté a osviežujúce.
From ovocie


/GUAVA - mne veľmi chutí, chlapom nie a čerstvý džus nám nechutí nikomu ... a na obrázkoch s dragon fruit, anonou a tie hnedasté bodky sú jedno langsat a druhé pitomba/


/RAMBUTAN - Martinov tatino to výstižne nazval "červený gaštan". Inak rovnaká rodina ako liči a trošíčku aj chuťovej podoby tam je. Aj nám chutí./
From ovocie


/MANGO - keď bola sezóna, tak sme tlačili za pár Bathov, teraz stojí toľko, čo doma. Žlté sú ozaj chutné, ale tu sa takmer častejšie konzumujú zelené s rôznymi príchuťami. Vcelku osviežujúce, len sa neviem zbaviť pocitu, že je nedorobené.../


/RAKUM - tak toto vyzerá divno, pri šúpaní pichá ako kaktus (predávajú to častejšie vylúpené), ale dosť nám chutí. Zase - raňajšie vločky./
From ovocie


Minule sme šli okolo blízkej reštiky, ktorá má kuchyňu mimo priestoru otvorenú do dvora (čo je v Thajsku zvyčajné - výhoda teplotná, hmyzová, výparová...). Kuchári sa vždy s Marekom zdravia: "Cuting bamboo" hlásil ich aktuálnu robotu chytrulín. Aj ja som si to myslela. Mladý bambus sa tu konzumuje, toto však bolo dosť hrubé. Kuchtíci malému kus odrezali a cestou domov sme cuckali - curkovú trstinu. Energizovaný sa super uspával....

/POMELO - sladší, menej trpký graprefrit - mňam, len sa ťažko šúpe/


/MAURICIJSKÁ PAPETA - mám z toho kondicionér a vraj je to aj osviežujúci nápoj. Keď sme v horách pri Kančanaburi navštívili opičiu farmu, tak tam tento citrus používali ako efektívne čistidlo klietok./
From ovocie


/TAMARIND - také kyslasté nie veľmi osviežujúce/


Kadečo tu rastie na PALMÁCH. Pred naším balkónom to začalo kvitnúť a znamenalo to raňajšie hody pre rôzne lietavé hmyzy, takže milý chodil kontrolovať tesnenie okno-dverí. Najviac je tu kokosových paliem a kokos sa používa ozaj hojne. Rôzne typy polievok, ktoré tu volajú "kari" (neviem, či všetky majú kari korenie v sebe), štípu ako fras a ešte sú aj kokosové. Alebo ich večné ryžové nudle na sladko ako dezert sa varia v kokosovom mlieku, celkom dobré - pridáva sa ľad, aby to navodilo zmrzlinový "feel".


/LANGSAT a PITOMBA. Tak tieto žltkavo-béžové bobule vyzerajú hrozne podobne, ale nie sú. Jedny chutia trošku líčeovite a druhé - kupodivu - grepfrujdovite. Tie druhé máme osobitne radi, príjemné osviežujúce, za babku.
Prizvala som si rodinného bilóga, nech pomôže rozlíšiť: "Vieš čo to bolo pre mňa spraviť skúšku z botaniky vyšších rastlín?" uzavrel obranne, keď sa menej inteligentne, ale o to urputnejšie zahľadieval na stránky "Prúvodce Přírodou", ktorému (Prúvodcovi, nie miláčikovi) týmto ďakujem za pomoc pri orientácii Thajskou exotikou./


/PETE/
From ovocie


/LAGENDÁRIA a ZÁZVOR - lagendáriu varia a je sa ako príloha napr. k mäsu, ok/
From ovocie


/ŠPARGĽA - až tu som jej prišla trocha na chuť/
From ovocie


/BANÁNY - jedny z mnohých. Už sme sa naučili, ktoré z tých malých sú chutné a ktoré chutia škrobovito. Také úzke, žltkavé, drobné sú ozaj výborné, ale nesmú mať taký čierny vlások pri konci. Tieto dole sú skôr na vyprážanie, hrubé aj šupka a múčnaté./
From ovocie


Thajsko je notorické svojimi baleniami a stánkovými úpravami snackov konzumovaných so špáratkom na stojáka. Okrem chobotničiek, klobások a iných mäsovín, sú práve rôzne ovocia populárne. Mango jedia najčastejšie zelené, v igelitovom sáčku, do ktorého sú pribalené ďalšie aspoň dva menšie igelitové sáčky omotané gumičkou. V tých je čili soľ, cukor a nejaký štipľavý sósik.

Veľmi časté sú tu stánky (samozrejme na kolieskach) s priečinkami ako na taliansku zmrzlinu a v tých ananás, melón, guáva atď. podľa toho, čo práve sezónne fičí. Tieto sú už načistené a zákazník ukáže prstom čo z toho si prosí, predavač schytí ostrú kudlu, nakockuje na drobnejšie a zhrnie do sáčku s veľkým špáratkom. V rámci hygieny potom nôž utrie do handry..., ktorú ale isto večer vyperie:-)

Žiadne komentáre: